Начало  Виртуални разходки

Сравнение между стандартни и висококачествени панорами и виртуални разходки.


360.bg изготвя виртуални разходки както от стандартни, така и от висококачествени панорамни снимки.
Тук ще ви помогнем да разберете разликите между двата вида.

Пример за сравнение
Разликите накратко
Подробна сравнителна таблица

Пример за сравнение

Едно изображение спестява хиляди обяснения.
Разгледайте тези две панорами - особено на цял екран (натиснете цял екран)
Стандартна панорама:
This content requires Adobe Flash Player and a browser with JavaScript enabled.
Висококачествена панорама:
This content requires Adobe Flash Player and a browser with JavaScript enabled.

Разликите накратко

Разликите между стандартните и висококачествените панорами наподобяват тези между DVD филмите и онлайн клипове в сайтове като youtube.com. И двете изглеждат добре в малко прозорче, но на цял екран и при приближаване висококачествената панорама прилича на DVD, докато стандартната започва леко да се замъглява и да губи от детайлите в снимката.

Двете примерни панорами по-горе са заснети на специално подбрано място, където има както големи, така и малки обекти и детайли. Това ще ви помогне да ги сравните по-лесно. При разглеждането им в страницата или на цял екран използвайте бутоните за приближаване(приближаване) и отдалечаване(отдалечаване), за да видите разликите. Опитайте да прочетете заглавията на книгите, например.

Защо, след като съществуват висококачествени панорами, човек би предпочел да ползва сандартните?

Истината е, че и двата вида имат своите предимства и недостатъци. Висококачествените панорами са с по-голям размер на файла и хората с по-слаба интернет връзка могат да изгубят търпение докато чакат бавното зареждане. Освен това висококачествените панорами са по-скъпи от стандартните поради по-сложния начин на снимане и по-дългата обработка на изображението.

Как да решим кой вид панорама е подходящ за нас?

Ако желаете просто да покажете дадено място, за да могат хората да придобият обща представа, използвайте стандартни панорами. Ако не искате да се забелязват дефектите при стандартните ви панорами, поръчайте ги без възможност за цял екран - по този начин те ще изглеждат достатъчно добре, когато са в намален прозорец на уеб страницата.

Но ако искате да покажете мястото в пълния му блясък и държите на "имиджова" презентация, изберете висококачествената. Имайте предвид, че тя отнема повече време за изработка. Проблемът с бавното зареждане на висококачествените панорами може да се смекчи чрез намаляване на размера на панорамната снимка, при което качеството й се влошава малко, но все още е доста по-добро от това на стандартната панорама.
За по-детайлно сравнение вижте следващата таблица.

Подробна сравнителна таблица

Предимства
Стандартни панорами Висококачествени панорами
Малък размер на файла Липса на замъгляване
Бързо зареждане Възможност за цял екран без дефекти
Бързо изготвяне Възможност за максимално приближение
Ниска цена Професионално изглеждащи снимки
Дават обща представа Рязък (sharp) образ
Подходящи за офлайн презентации на голям екран
Възможност за пълно сферично изображение (виждат се под и таван)
Възможност да се избере цилиндричен вариант и да се зададат градуси по вертикалата (каква част от пода и тавана да се вижда)
Недостатъци
Стандартни панорами Висококачествени панорами
недостатък как се смекчава недостатък как се смекчава
Замъгленост при цял екран Изключете възможността да се превключва на цял екран Бавно зареждане Намалете размера на панорамата или компресията
Не се виждат дребни детайли Изключете възможността да се превключва на цял екран По-бавно и скъпо изготвяне Изберете цилиндрична а не напълно сферична панорама
Невъзможност да се постигне пълно сферично изображение (части от пода и тавана не се виждат) Използвайте за обекти на които не искате да покажете целия под и таван